divendres, 18 de desembre del 2009

Enigma 2



  • Aquí teniu una representació de la meva persona.


  • Vaig ser una de les dones més influents en la política del s I aC-dC.


  • Vaig casar-me, en primer lloc, amb un parent meu amb el qual vaig tenir dos fills, després me'n vaig divorciar, i vaig tornar-me a casar amb qui seria el gran personatge da la història de Roma.

Recordeu que per respondre ho heu de fer en forma de comentari. Sort!

dimecres, 16 de desembre del 2009

Eneas i l'origen de Roma

Quan els grecs van aconseguir entrar a la ciutat de Troia i incendiar-la un grup de troians encapçalats per l’heroi Eneas va aconseguir fugir de la ciutat. Eneas era fill de la deesa Venus i d’Anquises. Durant la fugida Eneas es va fer càrrec del seu pare i del seu fill Julus i la seva muller es va extraviar.

Errant pel Mediterrani, Eneas i la seva flota van arribar al Laci. A causa de la manca de provisions els trians començaren a saquejar els camps i Llatí, rei del Laci, i el seu exèrcit acudiren a repel·lir els invasors. Llatí va demanar explicacions a Eneas i aquest li explicà la seva història. Admirat per els actes i la valentia dels troians, Llatí firmà un pacte amb Eneas i li oferí la seva filla Lavínia en matrimoni. No se sap del cert si d’aquest matrimoni en va néixer un fill anomenat Ascani o si aquest era Julus a qui se l’hi havia canviat el nom.

Eneas fundà una nova ciutat a la que anomenà Lavinium en honor a la seva esposa Lavínia. Al seu torn Ascani fundà una altra ciutat, Alba Longa. Més endavant regnà Procas. Aquest tingué dos fills Numitor i Amuli. Numitor va succeir el seu pare com a rei, però Amuli també desitjava el poder i matà als fills del seu germà. Un cop va ser rei Amuli va convertir a Rea Sílvia, la filla de Numitor en vestal per a assegurar-se que no tindria descendència. Tot i això Rea Sílvia quedà prenyada, suposadament de Mart el déu de la guerra i donà a llum a Ròmul i Rem.

Els bessons foren abandonats en un aiguamoll. Una lloba els va alletar i un pastor els recollí i els crià com si fossin fills seus. Un cop van ser adults Ròmul i Rem sentiren el desig de fundar una ciutat justament sobre l’aiguamoll on foren abandonats. Per decidir qui seria rei es van basar en l’observació dels voltors. Rem des de l’Aventí en veié sis i Ròmul, situat al Palatí en veié dotze. Per tant Ròmul fou rei i donà nom a la ciutat de Roma.

En aquest punt la història es divideix en dos possibles finals:

El primer diu que Rem no acceptà que el seu germà regnés i morí en un enfrontament entre els seus partidaris i els del seu germà.

El segon narra que Rem saltà la muralla de la ciutat desobeint el seu germà i aquest, per donar exemple a la resta de la població, el va fer executar.

Jordi Sabaté
1r Batx.

dilluns, 14 de desembre del 2009

La passiva en llatí

Si encara ens queden alguns dubtes sobre la construcció de la veu passiva en llatí, aquí teniu un enllaç de la pàgina Labyrinthus que us pot ser molt útil. A més a més d'una explicació molt visual, també hi ha unes activitats per a que aneu practicant.

divendres, 4 de desembre del 2009

Comencen els enigmes!

Comencen els enigmes al bloc de Clàssiques de l'IES Seròs.


El funcionament serà el següent:
  • El primer i el tercer divendres de cada mes es publicarà un nou enigma.


  • Cada enigma anirà acompanyat de 3 pistes, una de les quals serà una imatge.


  • La solució a l'enigma l'haureu d'escriure com a comentari i la primera persona de cada curs de clàssiques que l'encerti s'emportarà recompensa! Per això, cal que no us oblideu de posar en el comentari la classe i el curs on pertanyeu.

Sort!



Aquí teniu l'Enigma 1: Qui sóc?




  • Aquesta és la meva cara:


  • Vaig ser emperador de Roma entre els anys 54 i 68.



  • Tinc un programa informàtic inspirat en un dels meus actes més cèlebres.

dilluns, 26 d’octubre del 2009

estem d'aniversari


Ahir, 25 d’octubre, s’acompliren cent anys de la troballa de l’estàtua grega coneguda com l’Esculapi d’Empúries.Com a record d’aquests data assenyalada, heus ací una bella imatge del déu antic Serapis, Asclepi o Esculapi d’Empúries, que ens ha fet arribar la revista Auriga.

divendres, 9 d’octubre del 2009

L'alfabet grec

Aprendre una nova llengua no és fàcil, i si l'alfabet no és el mateix que el nostre, encara ho fa més complicat. És per això que us proposo unes activitats dinàmiques i divertides per a que l'aprenentatge d'aquest nou alfabet no sigui una "Odissea".
Descarrega't al teu ordinador aquest aplicatiu JClic, i de seguida veuràs que això no era tan complicat com semblava!

Χαιρε!

dissabte, 22 d’agost del 2009

Perseu i les gorgones

Treballeu el Text 1 de la unitat 12 del llibre de text de Grec de 1r batxillerat (pàg.175). Es tracta d'un fragment d'Apol·lodor sobre Perseu i la gorgona Medusa, un paràgraf del qual està en la llengua grega original i que haureu de traduir. Les activitats que se us proposen us ajudaran a detectar les dificultats del text. Tingueu present que el verb "poieîn" que us fan treballar en l'activitat 2 és un verb contracte. Resoldrem l'exercici havent començat el curs, però mentrestant podeu fer totes les preguntes o observacions que vulgueu a través del bloc. Investigueu també qui era el tal Perseu, qui eren les gorgones i com se les va enginyar Perseu per vèncer la Medusa; si avanceu una mica més en el mite de Perseu hi trobareu concomitàncies amb una popularíssima llegenda catalana. Per a més informació, l'ajuda de la Loreto us pot resultar inestimable. (Creuem els dits perquè el "trasto" funcione.)

dimarts, 9 de juny del 2009

Juguem com els romans


Els romans dedicaven bona part del seu temps a l'oci personal i una de les seves grans aficions eren els jocs de taula.
Avui n'hem descobert alguns com el joc del Talus, el Calculi o Latrunculi. La imatge que tenim aquí correspon al joc del Calculi o Latrunculi, el qual és com una mena de cinc en línia que es juga sobre un tauler de 8 caselles per 8.

dissabte, 6 de juny del 2009

Sortida a l'Arc d'Adà

L'alumnat de 1r de Batxillerat Humanístic del nostre insitut va proposar a la seva professora de llengües clàssiques, la Carme Messeguer, fer una sortida amb bicileta fins l'arc d'Adà de la població de Llardecans. Aquest arc és el protagonista d'una llegenda popular que ens porta als temps de les guerres civils entre Cèsar i Pompeu. La veu popular ens explica que molt a prop d'on ara hi tenim aquest arc, va tenir lloc una batalla entre aquests dos personatges, en la qual el vencedor fou Cèsar. L'arc, segons s'explica, s'aixecà per commemorar la victòria d'aquest.
No sabem quina quantitat de certesa hi ha en aquesta llegenda, però el que sí sabem del cert, és que Juli Cèsar i Pompeu van enfrontar-se en les nostres terres i que el vencedor fou Cèsar.
És per aquest motiu que el divendres 5 de juny, amb l'excusa de commemorar el dia mundial del medi ambient, vam fer efectiva la proposta del nostre alumnat. Tot i l'esforç que vam haver de fer, alguns més que d'altres, la sortida va valer molt la pena: a més a més d'aprendre història del món romà i descobrir paissatges amagats del nostre territori, també vam aprendre molt de la sabiesa popular i tradicions del pobles que ens envolten.
Des del Departament de Clàssiques de l'IES Seròs volem donar les gràcies a l'alumnat de 1r de Batxillerat humanístic per haver fet possible una sortida tan profitosa com aquesta. Gràcies!

dilluns, 18 de maig del 2009

Visita a la Tàrraco romana


El dimarts 21 d’abril, l’alumnat de 4rt d’ESO, 1r i 2n de batxillerat humanístic, vam visitar la ciutat de Tarragona. Al matí vam aprofitar per fer un recorregut per les diverses restes romanes de la ciutat. A la tarda vam assistir a la representació teatral d’una tragèdia IFIGENIA A ÀULIDE. Finalment vam agafar el tren i vam arribar a Lleida. L’experiència va ser molt profitosa, ja què ens va servir per entendre una mica millor com vivien els romans.

Raquel Rescalvo. 1r Batxillerat

dijous, 14 de maig del 2009

Projecte Phoenix

El passat dia 24 de abril van venir del projecte Phoenix per fer-nos una representació sobre la vestimenta i els estris que utilitzaven els romans.
En aquesta representació van participar alguns alumnes del nostre centre, es van posar les vestimentes que duien els romans, explicant-nos detalladament tots els complements. Desprès ens van donar unes explicacions de tal com era la vida en aquells temps.

Judit Fortuny i Laura Estrada. 4t B

Deixem un recull de fotos d'aquell dia i un petit video:



dilluns, 4 de maig del 2009

Narcís i Eco


Narcís era fill del riu Cefis i de la bonica ninfa Liríope. Tan bon punt va néixer la seva mare va consultar l'endeví Tirèsies sobre la vida del seu fill. L'endeví li va respondre que viuria molts anys si no s'arribava a conèixer.
A mesura que Narcís anava creixent la seva bellesa anava augmentant fins que va arribar a arribar a l'edat viril. Degut a la gran bellesa molt homes i dones se n'enamoraven, però ell sempre en rebutjava el seu amor. Però un dia, mentre Narcís caçava, la nimfa Eco el va veure i s'enamorà. Ella no podia comunicar-se amb Narcís ja que Hera l'havia castigada a repetir només els últims sons de tot el que sentia perquè Eco entretenia Hera amb les seves converses a fi de que no descobrís els amors del seu marit, Zeus.
Finalment, Eco va aconseguir confessar els seus sentiments a Narcís, el qual la rebutjà. La nimfa, desolada, es refugià a les muntanyes i es consumí fins només quedar-ne la seva veu. Però abans, Eco va demanar a Nèmesis, la deessa de la venjança, que castigués Narcís. El noi, després d'un llarg dia de caçaera, per calmar la seva sed, s'apropà a una font. Mentre bebia, es va veure reflectit a l'aigua i s'enamorà d'ell mateix. Com que no podia satisfer el desitg d'abraçar aquella imatge va morir de tristesa vora l'aigua contemplant el seu propi reflex. I en el lloc on va morir va apapréixer una flor que va rebre el nom de narcís.
La imatge que hi ha més amunt correspon a l'obra de Caravaggio, que porta per títol Narciso.
Núria Sales

dilluns, 20 d’abril del 2009

Maria Àngels Anglada

Ara que som a les portes de la Diada de Sant Jordi, volem aprofitar per parlar d'una escriptora destacada de la literatura catalana i una figura molt important dins el món de les llengües clàssiques a Catalunya. Ella és Maria Àngels Anglada.
Aquest any, per conmemorar el desè aniversari de la seva defunció, la càtedra que porta el nom de l'escriptora ha preparat una exposició virtual per a donar a conèixer la seva figura i la seva obra. Des d'aquí us convidem a visitar-la i us animem a llegir-ne alguna de les seves composicions.
El vídeo que teniu a continuació n'és una presentació.

dimarts, 31 de març del 2009

Eros i Psique


Psique, filla d'un rei, tenia tres germanes d'entre les quals destacava per la seva bellesa. De tot arreu venien per admirar-la com una deessa, fins i tot afectant el culte de la deessa Afrodita, la qual n'estava gelosa.
Les seves dues germanes ja estaven casades, i els seus pares, patint perquè no trobava espòs, van anar a consultar l'oracle d'Apol·lo. Aquest els va dir que la vestissin amb robes boniques, que la portessin a una muntanya i allí un monstre alat la posseïria. Els pares, complint l'oracle, la van vestir de noces i la van abandonar en unes roques i el vent Cèfir la va dur a una vall, on va adormir-se. Quan es despertar es va trobar en mig d'un bosc i caminant va arribar a un palau fet de marbre i d'or. Unes veus la van convidar a entrar-hi i després d'haver-se banyat i haver descansat es va asseure a menjar, però allí no apareixia ningú. No va ser fins a la nit que Eros va aparèixer i la va convertir en la seva esposa, però amb la condició que mai li podria veure el rostre, sinó desapareixeria per sempre.
Al cap d'un temps, Psique, enyorada de la seva família, va demanar a Eros poder-la visitar. El déu, després de moltes súpliques va acceptar el que la noia li demanava. Psique va visitar la seva família portant molts regals per a les seves germanes, i aquestes, envejant la vida que la noia portava i fent-li preguntes, li van fer confessar que mai havia vist el seu marit i li van infondre la curiositat de descobrir-li el rostre. Psique, al tornar al palau, va amagar una llàntia sota el llit, i mentre Eros dormia, la noia li va il·luminar el rostre i meravellada per la bellesa del seu marit li va caure una gota d'oli calent sobre ell. Erosva despertar-se i va fugir enutjat, i Psique va buscar-lo errant per tota Grècia.
Afrodita, encara engelosida per la bellesa de la noia, va castigar-la fent-li complir una sèrie d'ordres, una de les quals consistia en anar als Inferns, on Persèfone li donaria un càntir que contenia el secret de la bellesa. Psique, encuriosida, va obrir-lo i va caure en un son profund. Al adonar-se'n, Eros, encara enamorat de la noia, va donar-li un petó amb el qual es despertà. Eros va suplicar a Zeus que al casar-se amb ella la convertís en immortal i així Psique va passar a ser una deessa.


Laia Sales Mor

diumenge, 29 de març del 2009

Posa't a prova!

Això s'acaba i cal anar-nos preparant per a la Selectivitat. Per això et poposem que visitis aquesta pàgina i et posis a prova! Repassa d'una manera entretinguda els conceptes que et poden preguntar en un examen de Selectivitat. I recorda que no és exclusiu per a la nostra assignatura....
Sort!

divendres, 27 de març del 2009

Què és el Projecte Phoenix?


Com ja debeu saber, el divendres 3 d'abril rebrem la visita del Projecte Phoenix al nostre institut. Però què és el Projecte Phoenix? A què es dediquen? Què ens volen explicar?
Doncs, com ells mateixos ens expliquen en la seva web són un grup d'afeccionats a la història de l'antiga Roma que, a través de reconstruccions fidedignes de vestuari, mobiliari i altres elements de la cultura i civilització romana, pretenen apropar aquell període històric al públic actual.

Els materials de reconstrucció i els continguts de les explicacions els han extret dels treballs d'historiadors i arqueòlegs, a través de la consulta en biblioteques especialitzades o de la col·laboració directa amb els professionals. Els models per a les reconstruccions els han triat de restes arqueològiques ben documentades, dels textos clàssics i de relleus, escultures i pintures d'aquella època que s'han conservat.

El moment històric que han triat per a les seves reconstruccions és el segle I dC, coincidint amb l'anomenada època Flàvia, que és tot just el període de màxima esplendor de la Tàrraco romana, en què es construeixen els grans edificis monumentals de la ciutat: Fòrum Provincial, Circ, etc.


Des del departament de llengües clàssiques de l'IES Seròs us convidem a que feu una visita a la seva pàgina web i que en descobriu alguns dels seus secrets!

dimarts, 10 de març del 2009

Diccionari de llatí on-line

Ara ja pots consultar en aquest diccionari el significat d'aquelles paraules llatines que no coneixes així com també podràs buscar com es diuen en llatí algunes paraules catalanes o castellanes. Per a més comoditat utilitza aquest diccionari en línia el qual, a més a més de donar-te el significat de la paraula, també l'analitza. Així que només copiant la paraula tal i com et surt al text, el mateix diccionari ja et dirà el cas en què es troba i el seu significat.

dimecres, 25 de febrer del 2009

Emporiae (Empúries):


Els romans arriben a Catalunya a través d'Emporion, una colònia grega fundada cap al 600 a.C. Més endavant, els romans van instal·lar un campament militar permanent al costat de la ciutat grega, que conserva la seva independència. Però cap a l’any 100 a.C els romans van transformar el seu antic campament en una nova ciutat que conviuria més endavant amb la colònia grega, i amb aquesta unió la ciutat va passar sota el nom de Municipium Emporiae. La ciutat d'Empúries va serguir els canons urbanístics de les colònies: la planta de la ciutat seguira l’estructura típica de tota ciutat romana en forma de rectangle i envoltada per una muralla, de la qual se'n conserva sobretot la banda sud. Es tracta d’un mur recte format per grans lloses de pedres on hi han esculpits diferents símbols. Fora la ciutat emmurallada s’hi poden trobar restes d’un amfiteatre construït al segle I d.C, del qual en resten la deliniació del podium i de les grades.
La ciutat es dividia en dos eixos principals, el cardo i el decumanus. En l’encreuament d’aquests dos eixos s’hi formava el forum, envoltat pel mercat i els edifícis comercials. Al davant de l’entrada del forum hi havia el temple capitolí, dedicat a Júpiter, Juno i Minerva, alçat damunt d’un podi amb escalinata. Estava delimitat per un pòrtic que unia tots els edificis. Al nord del fòrum es troben un mercat i les
termes públiques, descobertes l'any 2000 i recentment excavades.
De l'àmplia extensió que ocupava la zona residencial se n'ha excavat una petita part, però tot i això s’ha calculat que hi haurien pogut viure uns 4000 habitants. A part d'uns habitatges humils veïns del fòrum, només es coneixen una sèrie de grans
domus situades sobre el cardo de la ciutat. L’anomenada domus número 1, va ser ampliada diverses vegades a causa de l’enriquiment de la família. A més de disposar de les estances habituals, disposava de jardí, banys privats, a més d'una esplèndida decoració, tal com es pot veure als mosaics o en les pintures murals de les parets.
A partir del segle I d.C. Empúries va patir una lenta decadència a causa de les noves rutes comercials, la creació de noves ciutats com Barcino o Tarraco... fins a quedar sota mínims.
Laia Sales

dimarts, 17 de febrer del 2009

Aracne i Atena

Aracne va néixer a Lidia. La jove era molt famosa per la seva habilitat en teixir i brodar.
Així conta el mite, que fins i tot les nimfes del camps anaven a veure les seves belles teles. Tant va créixer el seu prestigi que es creia que era deixeble d’Atena. Però Aracne, tenia un defecte: l’orgull. Ella volia que el seu art fos reconegut per propi mèrit i no volia deure les seves habilitats i triomfs a ningú. Per això va desafiar la deessa i aquesta va acceptar el repte. Però primer volent evitar mals, Atena es presentà davant d’Aracne advertint-li que fos més modesta, però quan aquesta no la va voler escoltar i li va respondre amb insults, Atena es va descobrir i va començar la competició. Atena, al seu tapís hi va teixir els dotze déus principals de l’Olimp i per advertir a la jove hi va i·lustrar quatre escenes on els déus derrotaven els humans. Aracne, en canvi, va teixir els amors dels déus com el de Zeus i Europa o Zeus i Dànae. L’obra d’aquesta va resultar tan perfecta, que Atena, en un atac de còlera va destrossar-lo amb una llança. La jove Aracne, sense entendre-ho, al sentir-se humiliada i deshonrada, es va voler penjar, però Atena ho va impedir convertint-la en aranya per a que teixís eternament.

Núria Sales

dilluns, 16 de febrer del 2009

La mitologia

Quan parlem de mitologia parlem d'aquells relats que protagonitzen personatges d'èpoques i ambients llunyans i que realitzen gestes impossibles per als humans. Aquests relats, segons la interpretació que se'n faci, poden utilitzar-se per donar explicació a alguns fets físics, com seria l'aparició d'algunes espècies animals o vegetals, o altres fenòmens físics, com seria la formació d'estrelles i fins i tot de constel·lacions.
Així doncs, utilitzarem aquesta secció per descobrir nous mites i il·lustrar-los.
Aquesta presentació resumeix alguns conceptes sobre la mitologia grega al final de la qual hi ha una pregunta. Contesta-la a l'apartat de comentaris.

divendres, 30 de gener del 2009

Èdip Rei de Sòfocles

Sofocles - Edipo Rey

dimarts, 27 de gener del 2009

Col·lecció "Els Clàssics de la Bernat Metge"

La Fundació Bernat Metge és una col·leció bilingüe de clàssics grecs i llatins traduïts al català. Aquesta col·leccíó gaudeix d'un molt gran prestigi internacional, de la mateixa alçada de les edions alemanyes (Teubner), franceses (Budé) o angleses (Oxford).
Ara, tenim l'oportunitat de poder gaudir d'algunes de les seves publicacions, concretament 50, gràcies a una nova edició que ha fet la Fundació Bernat Metge juntament amb l'editorial Altaya. Podem trobar-les als nostres quioscs regularment i per un preu bastant assequible.
Aquí hi trobareu un enllaç amb més informació.

dimarts, 20 de gener del 2009

Els límits de l'humà. Les cares del monstre en la mitologia clàssica

Aquest títol correspon a un cicle de conferències organitzat pel CaixaFòrum de Lleida. Aquí us en deixo un breu presentació i també un enllaç que us portarà a consultar el títol de les ponències.
El coordinador del cicle és Jesús Carruesco, professor de filologia clàssica de la Universitat Rovira i Virgili i investigador de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica.

Conferències

"La condició humana constitueix el tema central de la mitologia clàssica. De tota manera, com que qualsevol definició ha d'explorar els límits del que es defineix i allò que en queda fora, els mites grecs i llatins s'han interessat particularment per la figura del monstre, aquella criatura que se situa en els límits de l'humà i l'infrahumà (o el sobrehumà). Però el monstre també dorm en el bell mig o en el més profund de l'home, sempre disposat a emergir quan menys se l'espera. Els monstres mítics, en el sentit físic o ètic del terme, han servit als grecs i a la cultura europea posterior per explorar aspectes tan diversos com la precarietat de la civilització, entesa com a contínua lluita contra el caos i la barbàrie, les raons de la violència o la crueltat, l'ambigüitat de les normes i de qualsevol ordre, les relacions entre els sexes o les formes de la follia individual o col·lectiva. El cicle, de vuit sessions, en dedicarà dues a la projecció de documentals arqueològics sobre grans troballes i reconstruccions. "

dissabte, 3 de gener del 2009

Els llatinismes

Els llatinismes són expressions o locucions llatines que encara avui en dia sobreviuen en el nostre vocabulari. Molts d'ells són molt freqüents en la nostra vida quotidiana, encara que ens sembli que no, sense anar més lluny, el mot agenda, és un llatinisme incorporat totalment al nostre lèxic.
Així doncs, com que els llatinismes són molt més freqüents del que podem pensar, aquí hi ha dos enllaços per a que puguis practicar amb ells.

Practica amb:

Sort!

La lloba de Tarragona es queda sola

L'Ajuntament de Tarragona ha denunciat la desaparició de les estàtues de Ròmul i Rem que acompanyaven aquesta lloba al passeig arqueològic de Tarragona, on també hi ha altres destrosses.
Si en vols saber més coses, mira aquest vídeo que ha sortit avui a les notícies.
A veure si hi ha sort i podem recuperar els bessons ben aviat!