dimarts, 20 de gener del 2009

Els límits de l'humà. Les cares del monstre en la mitologia clàssica

Aquest títol correspon a un cicle de conferències organitzat pel CaixaFòrum de Lleida. Aquí us en deixo un breu presentació i també un enllaç que us portarà a consultar el títol de les ponències.
El coordinador del cicle és Jesús Carruesco, professor de filologia clàssica de la Universitat Rovira i Virgili i investigador de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica.

Conferències

"La condició humana constitueix el tema central de la mitologia clàssica. De tota manera, com que qualsevol definició ha d'explorar els límits del que es defineix i allò que en queda fora, els mites grecs i llatins s'han interessat particularment per la figura del monstre, aquella criatura que se situa en els límits de l'humà i l'infrahumà (o el sobrehumà). Però el monstre també dorm en el bell mig o en el més profund de l'home, sempre disposat a emergir quan menys se l'espera. Els monstres mítics, en el sentit físic o ètic del terme, han servit als grecs i a la cultura europea posterior per explorar aspectes tan diversos com la precarietat de la civilització, entesa com a contínua lluita contra el caos i la barbàrie, les raons de la violència o la crueltat, l'ambigüitat de les normes i de qualsevol ordre, les relacions entre els sexes o les formes de la follia individual o col·lectiva. El cicle, de vuit sessions, en dedicarà dues a la projecció de documentals arqueològics sobre grans troballes i reconstruccions. "