dilluns, 5 de setembre del 2016

ELS PERSEIDS ... o LLÀGRIMES DE SANT LLORENÇ


Els Perseids són un seguit d'estels fugaços que provoca el pas del cometa Swift-Tuttle vora la Terra. S'anomenen així perquè aparentment s'originen en la constel·lació de Perseu -d'aquest punt se'n diu "radiant" en terminologia astronòmica-. Els Perseids també es coneixen com Llàgrimes de Sant Llorenç, per la proximitat d'aquest fenomen meteorològic a la festa del sant.

  • Observeu el mapa astronòmic anterior i esbrineu la relació entre Perseu, Andròmeda i Cassiopea segons la mitologia grega.
  • Per cert, per què va plorar Sant Llorenç?

5 comentaris:

Alba Jové ha dit...

1. Perseu, fill de Júpiter i Dànae, va ser encarregat d'anar a tallar el cap de Medussa amb l'ajuda d'alguns déus que van otorgar-li les eines necessàries. Un cop fet, va passar per Filista. Allí hi vivia Cassiopea, que era una dona que presumia molt de la seva bellesa. Per aquest motiu, les ninfes Nereides es van enfadar amb ella i van demanar a Neptú que la castigués. Neptú va enviar a la ciutat un monstre marí. Llavors, Cassiopea, va consultar l'Oracle Amon, el cual li va dir que l'única oportunitat de salvar el poble era sacrificant la seva filla, Andrómeda. Per això, va lligar la seva filla a una roca per a que el monstre se la mengés. Però, una estona més tard, Perseu la va veure i no va poder evitar salvarla i matar el monstre convertint-lo en pedra. També va matar Cassiopea quan aquesta va estar en contra del matrimòni amb a seva filla. Perseu va decidir matar tot aquell que volgués matar-lo a ell.

2. La història conta que l'emperador de Roma va demanar-li a Llorenç que li portés tots els tresors i objectes valuosos de l'església. Però Llorenç no ho va fer així, sinó que va decidir regalar totes aquelles coses a la gent que més ho necessitava. Quan l'emperador el va anar a veure i es va assabentar del que havia fet es va enfadar tant que va decidir cremar-lo a la graella lentament.

Anònim ha dit...


1- Observeu el mapa astronòmic anterior i esbrineu la relació entre Perseu, Andròmeda i Cassiopea segons la mitologia Grega.

Per als grecs representats Andròmeda, la princesa encadenada, filla de Cassiopea i Cefeu, reis mítics d'Etiòpia. Com a càstig per la vanitat de la seva mare, que s'havia declarat més belles que les nimfes Nereids, Posidó (déu del mar) va enviar el monstre marí Cetus (representat al cel per la constel·lació de la Balena) fent estralls a la costa del regne de Cefeu. Prèvia consulta a l'oracle, el rei va ser informat que la ira de Posidó només es calmarà si Andròmeda va ser encadenada a una roca com una ofrena a Cetus i així ho va fer. La llegenda continua amb l'aparició de Perseu, que va volar sobre el lloc i casualment la va veure i es va enamorar. Portant amb ells el cap tallat de Medusa, l'heroi mític mostrar a la balena, petrificar el monstre a causa dels poders màgics de la mirada de la criatura (una altra versió diu que Perseu hauria matat a Cetus l'espasa). Més tard, finalment casar-se amb Andròmeda qui ho farà, segons la llegenda, per generar poble persa.

2- Per cert, per què va plorar Sant Llorenç?

Les llàgrimes de Sant Llorenç reben aquest nom perquè el fenòmen astronòmic coinicideix amb la festa de Sant Llorenç, que se celebra el 10 d’agost, i es va associar amb les llàgrimes que va plorar el Sant en ser cremat.



Hafsa El Morabet Lachkar - 1r BATX

Anònim ha dit...

1. Perseu, fill de Júpiter i Dànae, va ser encarregat d'anar a tallar el cap de Medussa. Un cop fet, va passar per Filista, on vivia Cassiopea,dona que presumia molt de la seva bellesa. Per això Neptú va enviar a la ciutat un monstre marí. L'única oportunitat de salvar el poble era sacrificant la seva filla, Andrómeda. Per això, La va lligar a una roca. Perseu la va veure i la va salvar.

2. L'emperador de Roma demanà a Llorenç que li portés tots els tresors de l'església. Però Llorenç va decidir regalar totes aquelles coses a la gent que més ho necessitava. Quan l'emperador ho va saber va matar Llorenç, cremant-lo a la graella a foc lent.

Marta Puigvert Baró ha dit...

- Observeu el mapa astronòmic anterior i esbrineu la relació entre Perseu, Andròmeda i Cassiopea segons la mitologia grega.

Perseu i Andròmeda s'estimaven, i es van arribar a casar. Cassiopea era la mare de Andròmeda i esposa de Cefeu, reis d'Etiòpia. Tots els estels fugaços surten al voltant de la constel·lació de Perseu.



- Per cert, per què va plorar Sant Llorenç?

Com que els Perseids apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.

Unknown ha dit...

1-En arribar a Etiòpia Perseu va trobar a Andròmeda encadenada a una roca: l'havien manat deixar-hi els seus pares, els reis Cefeu i Cassiopea, perquè fos devorada per un monstre marí, Ceto, que havia estat enviat pels déus com a càstig per haver-se vantat Cassiopea de ser més bonica que les nereidas.8 Un oracle havia dit que només es veurien lliures del monstre si li era oferta Andròmeda com a aliment. Perseu va quedar enamorat d'Andròmeda i va decidir alliberar-la. Després de demanar la mà de la princesa a Cefeu i Cassiopea, va matar al monstre mostrant-el cap de Medusa.
2-Normalment la pluja de les Perseides es produeix el 10 d’agost, coincidint amb el dia de Sant Llorenç, les Perseides s'anomenen també "llàgrimes de sant Llorenç" per la proximitat de la festa de Sant Llorenç al màxim de la pluja. Com que les Perseides apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.