divendres, 11 de març del 2016

300 LLENGÜES CATALANES



Recentment s'ha comptabilitzat la llengua que fa 300 de totes les que es parlen a casa nostra. Llegiu l'article sobre la votació convocada pel GELA per establir quina llengua havia fet assolir aquesta mítica xifra.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Perseu
Perseu era una molèstia per Polidictes, per aquest motiu Polidictes fa creure a la gent que li agradava la princesa Hipodamia (la qual li agradaven molt els cabells). Fa que tots els del seu poble li porti cabells per entregar-li a la princesa. Quan Polidictes parla amb Perseu sobre que portaria per la princesa Poidictes,fa que caigui al seu parany i el envia a buscar el cabell de la Gorgona Medusa.
Quan accepte davant de ell aparegué Minerva i li entrega un escut tan brillant com un espill, després aparegué Mercuri i li entrega les seves sabates voladores i el casc invisible de Plutó. Amb aquest objecte derrota a Medusa tallant-li el cap. Per fugir de allí i escapar de les altres dues Grogones, Eurílae i Esteno, utilitzar les sabates de Mercuri.
Quan tornava a rescatar a la seva mare de les mans de Polidictes, es troba una noia encadenada a una roca, nua. Curiós, li pregunta: “Que hi fas aquí?” Ella li explicà tota la història. Ell que havia sentit amor al primer instant han veure-la decideix salvar-la.

Anna Ibars

Anònim ha dit...

Andròmeda
Era filla de Cefeu (rei de Etiòpia) i de Cassiopea. Cassiopea, és considerava junt amb la seva filla les més boniques, més que les Nereides. Les Nereides en assabentar-se, es queixaren a Neptú. El qual envia a Ceto, un monstre gegant.
Els seus pares desesperats per no saber que fer consulten un oracle, el qual va dir que la única solució era entregar a Andròmeda com a sacrifici. Quan la van lligar sobre la roca com a sacrifici ella desesperada cridava, i el únic en anar al seu ajut va ser Perseu, que sol veure-la se enamora.
Perseu demana al rei Cefeu la ma de la seva filla a canvi de que la salves, el rei desesperat acceptar. Ell decidit se enfronta al gran monstre i el derrotar mostrant-li el cap degollat de la Gorgona Medusa.
Ell ràpidament va voler casar-se amb la seva estimada Andròmeda,però sorgiren problemes que els va acabant solucionant.
Minerva, va situar les seves imatges juntes al cel, a prop de la de Cassiopea, Cefeu, Pegaso y el monstre marí Ceto.

Anna Ibars

Anònim ha dit...

Cassiopea
Tot seguit de que Perseu salves a la seva filla Andròmeda del monstre Ceto, Neptú no va voler deixar que ella quedes sense càstic, ja que ella encara es considerava més bella que les Nerides. Per aquest motiu la va posar al firmament lligada en una cadira girada de cap avall, la meitat del temps, mentre gira al voltant de L’estel Polar.
*No és representa sempre lligada a la cadira.

Anna Ibars