divendres, 5 de juny del 2015

L'EXCURSIÓ AL BOVALAR EXPLICADA PEL CARLOS PLAZA I TOT SEGUIT PEL RAFA LÓPEZ AJUDAT PER L'AÏDA BELHALBA


Ahir vam anar d’excursió al jaciment del Bovalar situat a Seròs passat el riu. Ens va acompanyar una dona de Seròs que és arqueòloga i ens va explicar més coses a part de Bovalar. Abans d’arribar a Bovalar hi ha una casa antiga que tota la façana de la casa está foradada dels trets de la Guerra Civil. Ara aquesta casa és propietat d’una companyia elèctrica.

Quan vam arribar a Bovalar la Joana ens va explicar com estava orientada, on hi havia la porta d’entrada per a la gent del poblat i la porta d’entrada per a la gent de fora de la població. Està situat a dalt d’una plana del riu perquè  així controlaven tota la plana de baix per si els venien a atacar. També ens va ensenyar les vivendes, que tenien com a màxim dos habitacions i a cada casa hi vivia una família. També hi havia un molí d’oli, això vol dir que vivien del cultiu de l’oli principalment. Ja hi havia anat vàries vegades a Bovalar, però també m’ho vaig passar bé.


Ahir dia 4 de maig del 2015 vam fer una petita excursió. A  les 10:30h vam sortir de l’institut, vam començar la ruta d’uns 3 km fins al Bovalar. Nosaltres vam anar caminant tots junts per camins fins arribar al pont vell direcció Maials. Una vegada al pont vell vam tirar cap a l’esquerra i la primera entrada, a la dreta. Quan vam arribar a Bovalar  vam esmorzar. Després d’esmorzar, la Joana, la guia del grup, ens va començar a explicar. EL primer que ens va explicar va ser sobre l’església, que va ser el primer que van edificar. La Joana ens va anar explicant les diferents parts del poblat, on feien l’oli i com es feia, etc. Ens va dir que les persones del poble entraven a la basílica per una entrada i els dels altres pobles entraven per una entrada que hi havia al costat del riu.  A la tornada estàvem tots molt cansats i amb molta calor, que per tornar se’ns va fer etern.