dimarts, 15 de desembre del 2015

FELICEM NATALEM ... in rusticam romanam linguam!





Piqueu sobre la imatge per poder escoltar una nadala en llatí.

IESSO ... a través de l'objectiu de l'Anna Agustí



dijous, 19 de novembre del 2015

PER ANAR FENT AMBIENT ABANS D'ANAR A GUISSONA...


diumenge, 25 d’octubre del 2015

EL CATALÀ, LA MARE DE TOTES LES LLENGÜES, segons Màrius Serra

dissabte, 3 d’octubre del 2015

AB ORIGINE

Heus ací El judici de Paris (1639), del pintor P.P.Rubens, el màxim representant de l'escola flamenca al Barroc. Intenteu determinar quin personatge del mite representa cada figura:


Esbrineu també en quines noces es va produir l'episodi de "La poma de la discòrdia", que va recrear un deixeble de Rubens.

dijous, 17 de setembre del 2015

SALVETE, PEREGRINI!

Benvinguts a un nou curs de Llatí, matèria optativa de 4t d'ESO.
Per practicar les salutacions en llatí, presenteu-vos en aquest padlet en la llengua en què us hauria parlat Juli Cèsar.

dijous, 3 de setembre del 2015

VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT


Com diu la dita llatina, "Les paraules volen, els escrits romanen". Així que per agafar embranzida per al nou curs que comença, heus ací un parell d'enllaços sobre la llengua escrita. L'un, a l'exposició ESCRIPTURES del Museu de les Cultures del Món de Barcelona; l'altre, a un article sobre ELS ORÍGENS DE LA PUNTUACIÓ de la pàgina web de la BBC. Espero els vostres comentaris. Per escrit, esclar!

dissabte, 6 de juny del 2015

EL BOVALAR AMB UNA MICA D'IMAGINACIÓ I MOLTA TÈCNICA... o una mica de tècnica i molta imaginació!



EL BAPTISTERI
El baptisteri que es va trobar en la basílica del Bovalar (en aquella època es batejava per immersió) es troba actualment en el Museu de Lleida. Però segur que us sona aquesta imatge, que haureu vist des de les finestres de dalt de l'institut...



divendres, 5 de juny del 2015

BOVALAR 2015: REPORTATGE FOTOGRÀFIC

CRÒNICA DE LA SORTIDA PER LA CLÀUDIA BONASTRE, L'OLGA MIRÓ I EN SERGI LÓPEZ

El dia 4 de juny del 2015 els alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut de Seròs que fem l’optativa de Llatí vam anar d’excursió al Bovalar, un jaciment arqueològic de l’època visigòtica. A les 10:30 vam sortir de l’institut i caminant caminant vam arribar fins al jaciment. El camí d’anada se’ns va fer molt curt perquè anàvem cantant tots junts i ens ho vam passar molt bé.
Ens va acompanyar la Joana, una guia que ens va explicar en l’època que va estar habitat el poblat, com el van trobar i algunes curiositats sobre la Guerra Civil.
Va ser una excursió divertida i educativa, però el temps no acompanyava, ja que feia moltíssima calor.
De camí de tornada estàvem molt cansats i acalorats, però vam arribar satisfets del nostre esforç.
Nosaltres recomanem que aquesta sortida es faci de nou l’any que ve, perquè s'aprenen moltes coses i es una manera alternativa d’aprendre.
LA SORTIDA AL BOVALAR SEGONS LA NÚRIA BLANCO I L'ERIKA GONZÁLEZ


El passat 4 de juny, els alumnes de Llatí de 4t de l'INS Seròs vam anar a fer una visita a Bovalar. És un jaciment arqueològic de l'època visigòtica. Va ser descobert quan van fer les trinxeres per la Guerra Civil.
La Joana, la nostra guia, ens va portar fins allí i durant el camí ens anava donant informació sobre alguns dels llocs on anàvem passant. Vam anar-hi per un camí d'uns 3km. En arribar, ens van deixar una estona per esmorzar i hidratar-nos, era un dia molt calorós. Després, ens vam atansar a Bovalar. El jaciment estava dividit en diferents estances i ens va explicar quines eren les naus de l'església i ens va fer saber que van trobar restes de pergamí i que potser antigament era un monestir i no un poblat. La Joana ens va resoldre tots els dubtes que teníem i va fer la visita molt amena.
Tot i que l'anada era suportable, la tornada va ser bastant dura perquè la calor ens provocava mareig. A part d'això, la visita va estar molt bé ja que podíem resoldre dubtes, com hem dit abans, i ens ha servit molt per aprendre cultura sobre un lloc que tenim a prop i no sabíem de la seva existència.

A la imatge hi podem veure una plaça que hi havia entre la basílica i el poblat. La part de la imatge que està d'un color més fosc és on hi havia les trinxeres.

L'EXCURSIÓ AL BOVALAR EXPLICADA PEL CARLOS PLAZA I TOT SEGUIT PEL RAFA LÓPEZ AJUDAT PER L'AÏDA BELHALBA


Ahir vam anar d’excursió al jaciment del Bovalar situat a Seròs passat el riu. Ens va acompanyar una dona de Seròs que és arqueòloga i ens va explicar més coses a part de Bovalar. Abans d’arribar a Bovalar hi ha una casa antiga que tota la façana de la casa está foradada dels trets de la Guerra Civil. Ara aquesta casa és propietat d’una companyia elèctrica.

Quan vam arribar a Bovalar la Joana ens va explicar com estava orientada, on hi havia la porta d’entrada per a la gent del poblat i la porta d’entrada per a la gent de fora de la població. Està situat a dalt d’una plana del riu perquè  així controlaven tota la plana de baix per si els venien a atacar. També ens va ensenyar les vivendes, que tenien com a màxim dos habitacions i a cada casa hi vivia una família. També hi havia un molí d’oli, això vol dir que vivien del cultiu de l’oli principalment. Ja hi havia anat vàries vegades a Bovalar, però també m’ho vaig passar bé.


Ahir dia 4 de maig del 2015 vam fer una petita excursió. A  les 10:30h vam sortir de l’institut, vam començar la ruta d’uns 3 km fins al Bovalar. Nosaltres vam anar caminant tots junts per camins fins arribar al pont vell direcció Maials. Una vegada al pont vell vam tirar cap a l’esquerra i la primera entrada, a la dreta. Quan vam arribar a Bovalar  vam esmorzar. Després d’esmorzar, la Joana, la guia del grup, ens va començar a explicar. EL primer que ens va explicar va ser sobre l’església, que va ser el primer que van edificar. La Joana ens va anar explicant les diferents parts del poblat, on feien l’oli i com es feia, etc. Ens va dir que les persones del poble entraven a la basílica per una entrada i els dels altres pobles entraven per una entrada que hi havia al costat del riu.  A la tornada estàvem tots molt cansats i amb molta calor, que per tornar se’ns va fer etern.
VISITA DEL JACIMENT DEL BOVALAR


Enguany, des de la matèria de Llatí de 4t d'ESO, hem visitat per primer cop el jaciment del Bovalar, d'època visigoda. Hi hem anat a peu des de l'institut, ja que el jaciment es troba al terme de Seròs a l'altra banda del Segre. Ho hem fet acompanyats per la Joana Xandri (gràcies, Joana, és sempre tan interessant escoltar-te!), l'arqueòloga del Centre d'Arqueologia d'Avinganya. Hem travessat el riu pel pont vell, que porta el nom del president Macià, ja que és l'únic pont que queda a Catalunya de l'època de la República. El jaciment es troba en un tossal on es van atrinxerar els republicans durant la Guerra Civil (motiu pel qual es va descobrir el poblat!); les tropes franquistes havien ocupat Seròs.
Els detalls de la sortida i del jaciment us l'expliquen els intrèpids arqueòlegs i periodistes que l'han protagonitzat.


dijous, 19 de març del 2015

DE DEIS DEABUSQUE


Accediu a aquest nou padlet i pengeu la imatge d'un déu de la mitologia grecoromana acompanyat de la seua descripció en llatí.


dimarts, 3 de març del 2015

MARÇ POÈTIC


Sir Edward John Poynter  Lesbia and her sparrow, oil on canvas, 48 x 36 cm

Celebrem el mes de la poesia amb la lectura dels poemes amorosos de Catul a la seua estimada Lèsbia.
Per cert, esbrineu quina relació geogràfica hi ha entre Catul i el drama Romeu i Julieta de Shakespeare.


dijous, 5 de febrer del 2015

NOVA VISITA A VIL·LA FORTUNATUS


Un curs més, ens hem desplaçat fins a Vil·la Fortunatus amb els alumnes de la matèria optativa de Llatí de 4t d'ESO. Com a novetat, ens hi esperava, a més del guarda i guia titular, la tècnica de Turisme de l'Ajuntament de Fraga, que ens va mostrar unes imatges de recreació en 3D de la vil·la i va arredonir les explicacions habituals amb comentaris sobre el valor artístic dels mosaics.



Tot seguit podeu llegir la crònica que en fa la Clàudia Bonastre de 4t A. La fotografia és de l'Erika González, també de 4t A.

El dia 29 de gener els alumnes de llatí vam anar d’excursió a Vil·la Fortunatus.
A les 11:00 vam arribar a la vil·la i vam esperar una guia que ens va acompanyar durant tot el trajecte. Un cop vam ser a dins, vam passar pel peristil, des d’on es veien totes les estances de la vil·la. Anàvem passant per cadascuna de les parts i la nostra professora de llatí amb l’ajuda de la guia ens explicava de quina estança es tractava, per completar una fitxa. Vam poder observar que al terra encara es conservaven mosaics (quasi tots amb sanefes) i algunes tombes obertes. La vil·la conservava una basílica paleocristiana i un absis. També s’hi podia observar les vistes al riu Cinca. Una de les coses que em va cridar l’atenció va ser una tomba que estava sense obrir, em va despertar la curiositat. Finalment, vam tornar cap a Seròs i vam anar a veure la reproducció del baptisteri de Bovalar.
En aquesta excursió m’ho vaig passar molt bé perquè hi anàvem poca gent, es podia atendre bé a les explicacions i va ser molt enriquidora.


Recentment s'ha instal·lat en una situació privilegiada de Seròs, en una terrassa natural des d'on es pot veure tota població, la reproducció del baptisteri de Bovalar (l'original es troba al Museu de Lleida). Per les restes que n'han quedat, el baptisteri de l'església paleocristiana de Vil·la Fortunatus devia ser molt similar.




dimecres, 14 de gener del 2015

CAVE CANEM!

Descriviu en aquest padlet la domus que mostra la imatge.