dimecres, 25 de febrer del 2009

Emporiae (Empúries):


Els romans arriben a Catalunya a través d'Emporion, una colònia grega fundada cap al 600 a.C. Més endavant, els romans van instal·lar un campament militar permanent al costat de la ciutat grega, que conserva la seva independència. Però cap a l’any 100 a.C els romans van transformar el seu antic campament en una nova ciutat que conviuria més endavant amb la colònia grega, i amb aquesta unió la ciutat va passar sota el nom de Municipium Emporiae. La ciutat d'Empúries va serguir els canons urbanístics de les colònies: la planta de la ciutat seguira l’estructura típica de tota ciutat romana en forma de rectangle i envoltada per una muralla, de la qual se'n conserva sobretot la banda sud. Es tracta d’un mur recte format per grans lloses de pedres on hi han esculpits diferents símbols. Fora la ciutat emmurallada s’hi poden trobar restes d’un amfiteatre construït al segle I d.C, del qual en resten la deliniació del podium i de les grades.
La ciutat es dividia en dos eixos principals, el cardo i el decumanus. En l’encreuament d’aquests dos eixos s’hi formava el forum, envoltat pel mercat i els edifícis comercials. Al davant de l’entrada del forum hi havia el temple capitolí, dedicat a Júpiter, Juno i Minerva, alçat damunt d’un podi amb escalinata. Estava delimitat per un pòrtic que unia tots els edificis. Al nord del fòrum es troben un mercat i les
termes públiques, descobertes l'any 2000 i recentment excavades.
De l'àmplia extensió que ocupava la zona residencial se n'ha excavat una petita part, però tot i això s’ha calculat que hi haurien pogut viure uns 4000 habitants. A part d'uns habitatges humils veïns del fòrum, només es coneixen una sèrie de grans
domus situades sobre el cardo de la ciutat. L’anomenada domus número 1, va ser ampliada diverses vegades a causa de l’enriquiment de la família. A més de disposar de les estances habituals, disposava de jardí, banys privats, a més d'una esplèndida decoració, tal com es pot veure als mosaics o en les pintures murals de les parets.
A partir del segle I d.C. Empúries va patir una lenta decadència a causa de les noves rutes comercials, la creació de noves ciutats com Barcino o Tarraco... fins a quedar sota mínims.
Laia Sales

dimarts, 17 de febrer del 2009

Aracne i Atena

Aracne va néixer a Lidia. La jove era molt famosa per la seva habilitat en teixir i brodar.
Així conta el mite, que fins i tot les nimfes del camps anaven a veure les seves belles teles. Tant va créixer el seu prestigi que es creia que era deixeble d’Atena. Però Aracne, tenia un defecte: l’orgull. Ella volia que el seu art fos reconegut per propi mèrit i no volia deure les seves habilitats i triomfs a ningú. Per això va desafiar la deessa i aquesta va acceptar el repte. Però primer volent evitar mals, Atena es presentà davant d’Aracne advertint-li que fos més modesta, però quan aquesta no la va voler escoltar i li va respondre amb insults, Atena es va descobrir i va començar la competició. Atena, al seu tapís hi va teixir els dotze déus principals de l’Olimp i per advertir a la jove hi va i·lustrar quatre escenes on els déus derrotaven els humans. Aracne, en canvi, va teixir els amors dels déus com el de Zeus i Europa o Zeus i Dànae. L’obra d’aquesta va resultar tan perfecta, que Atena, en un atac de còlera va destrossar-lo amb una llança. La jove Aracne, sense entendre-ho, al sentir-se humiliada i deshonrada, es va voler penjar, però Atena ho va impedir convertint-la en aranya per a que teixís eternament.

Núria Sales

dilluns, 16 de febrer del 2009

La mitologia

Quan parlem de mitologia parlem d'aquells relats que protagonitzen personatges d'èpoques i ambients llunyans i que realitzen gestes impossibles per als humans. Aquests relats, segons la interpretació que se'n faci, poden utilitzar-se per donar explicació a alguns fets físics, com seria l'aparició d'algunes espècies animals o vegetals, o altres fenòmens físics, com seria la formació d'estrelles i fins i tot de constel·lacions.
Així doncs, utilitzarem aquesta secció per descobrir nous mites i il·lustrar-los.
Aquesta presentació resumeix alguns conceptes sobre la mitologia grega al final de la qual hi ha una pregunta. Contesta-la a l'apartat de comentaris.