dijous, 5 de febrer del 2015

NOVA VISITA A VIL·LA FORTUNATUS


Un curs més, ens hem desplaçat fins a Vil·la Fortunatus amb els alumnes de la matèria optativa de Llatí de 4t d'ESO. Com a novetat, ens hi esperava, a més del guarda i guia titular, la tècnica de Turisme de l'Ajuntament de Fraga, que ens va mostrar unes imatges de recreació en 3D de la vil·la i va arredonir les explicacions habituals amb comentaris sobre el valor artístic dels mosaics.



Tot seguit podeu llegir la crònica que en fa la Clàudia Bonastre de 4t A. La fotografia és de l'Erika González, també de 4t A.

El dia 29 de gener els alumnes de llatí vam anar d’excursió a Vil·la Fortunatus.
A les 11:00 vam arribar a la vil·la i vam esperar una guia que ens va acompanyar durant tot el trajecte. Un cop vam ser a dins, vam passar pel peristil, des d’on es veien totes les estances de la vil·la. Anàvem passant per cadascuna de les parts i la nostra professora de llatí amb l’ajuda de la guia ens explicava de quina estança es tractava, per completar una fitxa. Vam poder observar que al terra encara es conservaven mosaics (quasi tots amb sanefes) i algunes tombes obertes. La vil·la conservava una basílica paleocristiana i un absis. També s’hi podia observar les vistes al riu Cinca. Una de les coses que em va cridar l’atenció va ser una tomba que estava sense obrir, em va despertar la curiositat. Finalment, vam tornar cap a Seròs i vam anar a veure la reproducció del baptisteri de Bovalar.
En aquesta excursió m’ho vaig passar molt bé perquè hi anàvem poca gent, es podia atendre bé a les explicacions i va ser molt enriquidora.


Recentment s'ha instal·lat en una situació privilegiada de Seròs, en una terrassa natural des d'on es pot veure tota població, la reproducció del baptisteri de Bovalar (l'original es troba al Museu de Lleida). Per les restes que n'han quedat, el baptisteri de l'església paleocristiana de Vil·la Fortunatus devia ser molt similar.