dissabte, 20 de desembre del 2014

Seminarium linguae latinae vobis precatur...


FELICEM NATALEM
ET
FAUSTUM ANNUM NOVUM!

Campanes de Nadal

divendres, 14 de novembre del 2014

FAMILIA ROMANA

Avete, discipuli et discipulae!
Interveniu en aquest padlet escrivint sobre la família romana que hem conegut.



dijous, 2 d’octubre del 2014

VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT

Ave, peregrini! Benvinguts a un nou curs de Llatí, matèria optativa de 4t d'ESO.
Per practicar el que hem après en el primer tema, presenteu-vos en aquest padlet ... en la llengua en què us hauria parlat Juli Cèsar.



dimecres, 18 de juny del 2014

GUSTATIO i EXPOSICIÓ DE NINES
Com a cloenda de curs, les alumnes de 1r del Batxiller Humanístic [Paula, Salima i les dos Clàudies] van organitzar una petita exposició de nines que van vestir a la romana i una gustatio que van compartir amb la resta de companys de classe. Prosit!




dimecres, 11 de juny del 2014

EUROMANIA


En la matèria optativa de Llatí de 4t d'ESO hem treballat amb el manual Euromania, que vol fomentar la intercomprensió entre les llengües romàniques (per si no ho recordeu, són les llengües que vénen del llatí). Això vol dir que hem estudiat la diversitat lingüística i cultural d'Europa a partir de documents en diferents llengües romàniques: català, castellà, francès, italià, occità, portuguès i romanès. A més de descobrir que som capaços d'entendre informacions bàsiques escrites en les diferents llengües romàniques, hem après que el suís, lluny de ser cap llengua, és... un xocolate amb nata!


Heus ací l'enllaç al padlet en què hem penjat les nostres impressions després d'haver treballat l'Euromania.

dimarts, 3 de juny del 2014

VISITA DE TÀRRACO


Amb motiu de la celebració del festival Tàrraco Viva, dimarts 13 de maig, els alumnes de 1r del Batxiller humanístic i social es van desplaçar a Tarragona per a visitar l'exposició "August, una civilització mediterrània" i resseguir les restes romanes de Tarragona: muralles, pretori, circ i amfiteatre. També vam tenir una estona per contemplar les aigües turquesa del Mediterrani des de ben a prop...
En la imatge, el grup d'alumnes viatgers a l'empara de la lloba capitolina:


dilluns, 21 d’abril del 2014

LLEGENDES MITOLÒGIQUES DEL PONENT MEDITERRANI
TREBALL DE SÍNTESI de 1r d’ESO de centre 2014

Enllaçant amb allò que heu après en la matèria de Ciències socials en relació amb l’arribada dels grecs a la península Ibèrica, des del Seminari de llengües clàssiques us proposem que feu una recerca sobre les llegendes mitològiques vinculades a l’expansió grega cap al Mediterrani occidental.


Així, diversos episodis del mite de Hèracles o Hèrcules tenen per escenari les llunyanes terres de Ponent.


PROPOSTES DE TREBALL
Dividits en grups de 3 persones, haureu d’investigar diversos aspectes relacionats amb el mite d’Hèrcules i amb les aventures que el van portar a viatjar a les nostres terres per acabar elaborant una composició de text i imatges amb l’aplicació en línia Printing Press que enllaçarem al Bloc de Clàssiques i que haureu d’explicar davant la resta d’alumnes. Finalment, cada alumne individualment haurà de completar un qüestionari en paper sobre tot allò exposat pels diversos grups durant l’activitat i lliurar-lo a la professora. La nota d’aquest mòdul del TdS tindrà en compte la vostra participació en l’elaboració i l’exposició de la presentació en Printing Press, la mateixa presentació en Printing Press, així com la vostra actitud durant l’activitat i la resolució adequada del qüestionari.
Cadascun dels grups us encarregareu de treballar un aspecte concret relacionat amb Hèrcules i els seus viatges a Ponent:
  • ·         naixement, matrimoni i mort d’Hèrcules
  • ·         els 12 treballs d’Hèrcules
  • ·         Pirene i els ramats de Gerió
  • ·         Atlas i les pomes d’or de les Hespèrides
  • ·         més enllà de les Columnes d’Hèrcules: l’Atlàntida





dimarts, 15 d’abril del 2014

VISITA DE LA ILERDA ROMANA

Dimecres 26 de febrer el Batxiller humanístic de l'INS Seròs ens vam desplaçar a Lleida amb un programa ben atapeït. En primer lloc ens vam arribar a la Fundació Sorigué per visitar l'exposició "Wim Wenders Photographs", que ens comenta la Paula Segura:



"Les fotos que hi havia exposades eren realment impressionants. Et donava la sensació que et trobaves immergit dins del paisatge. Eren imatges amb unes dimensions d'uns tres metres de llargada per dos d'alçada, amb una definició sorprenent i sense ni un sol retoc. Vam poder veure uns deserts, la Zona zero de Nova York i l'accident nuclear de Fukushima. La meva experiència va ser gratament espectacular, les imatges eren molt impactants i et feien pensar molt. El que realment em va sorprendre va ser que aquelles imatges et transmetien sentiments just des del primer moment que les miraves. En resum, una experiència per viure."

Tot seguit vam assistir a les Conferències de Batxillerat que anualment organitza la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics a la UdL.

La Clàudia Valero fa cinc cèntims de la conferència de Llatí, mentre que la Clàudia Miarnau explica breument la de Grec:

"La conferència versava sobre l'obra plautina Miles Gloriosus i va ser impartida pel catedràtic de Llatí de la UdL Matías López. Ens va dir que ens explicaria l’argument d’aquesta obra a partir d’anar desenvolupant el paper de cada personatge que hi apareix. La història d’aquesta obra gira al voltant del soldat fanfarró, Pirgopolínices, que es caracteritza per ser ingenu i sempre aconseguir tot el que ell vol tant en batalles com en dones. Aquest s’apodera d’una noia, Filocomàsia, la qual tenia un enamorat, Plèusicles, que no la deixarà escapar per res del món, i l’ajudarà Palestrió, el seu esclau, el qual farà un forat a la paret de la casa del militar perquè els enamorats es puguin veure. Però un dia, Escèler, l’esclau del militar, descobreix els enamorats, els quals negaran ser ells, sinó que diran que era la bessona de Filocomàsia. Periplectomen, el vell veí del militar, juntament amb Plèusicles i Palestrió, paren una trampa al soldat, fent-li creure que la dona del veí està enamorada d'ell, i li envien un anell de regal com a prova del seu amor. Palestrió aconsella al militar que abandoni Filocomàsia. Més tard, Escèler l'informa que ha vist Filocomàsia i Plèusicles fent-se petons, i el militar comprèn que ha estat enganyat per Palestrió i per la seva pròpia vanitat."

"La conferència de Grec va tractar sobre la figura de Prometeu. Que qui és Prometeu? És un dels titans i pertany a la mitologia grega. A la conferència ens van explicar la llegenda que parla sobre el seu conflicte amb Zeus. Per no allargar-ho gaire ho podríem resumir dient que Zeus va privar els homes del foc, Prometeu va decidir robar-lo i donar-lo als humans altre cop. Així ho va fer i és considerat el salvador de la humanitat dins la mitologia grega. Zeus va castigar-lo d’una manera cruel, el va encadenar al Caucas i cada dia una àguila se li menjava el fetge que se li regenerava durant la nit. Des del meu punt de vista, crec que va ser una conferència interessant i entretinguda, ja que el qui ens la va fer era un professor amb un caràcter proper."

Finalment, retrocedint encara més en el temps, vam fer una passejada virtual per la Ilerda romana. Diem virtual perquè les restes romanes jeuen sota la Lleida actual i només amb motiu d'obres han anat aflorant a la superfície construccions diverses d'època romana. No hi ha organitzada una visita de la Ilerda romana com a tal i no és possible accedir fàcilment als llocs d'interès, així que vam anar resseguint el perímetre de la ciutat romana i posant-hi molta imaginació ens vam fer una idea de les dimensions i de la situació dels diferents espais de la Lleida romana.

La Laia Nadal va fer una fotografia de la muralla fundacional de la ciutat romana que es troba en la zona de l'accés principal al Turó de la Seu. Poder-la contemplar va ser com remenar en les entranyes de la ciutat.



dimarts, 25 de febrer del 2014

SACA LA LENGUA: "Saber latín"

Reproduïm tot seguit el vídeo d'un programa de TV2 a propòsit de paraules i d'expressions llatines que encara fem servir en l'actualitat. Mireu-lo i completeu la fitxa que us distribuirà la professora de guàrdia. En acabar de veure'l, podeu fer servir el vostre ordinador personal per completar la fitxa si se us has escapat alguna informació. Doneu la fitxa acabada a la professora en acabar la classe.

    vídeo "Saber latín"

dimarts, 18 de febrer del 2014

NOVA VISITA AL JACIMENT DE VIL·LA FORTUNATUS

Un curs més, els alumnes de Llatí de 4t han visitat Vil·la Fortunatus, les restes d'una vil·la romana del segle II dC. En fa la crònica en Manel Jové, de 4t A:


«El dimarts 14 de gener els alumnes de llatí vam anar a visitar el jaciment de Vil·la Fortunatus, una vil·la romana entre Fraga i Saidí que s’ha conservat en un estat bastant bo. Allí el Paco, el nostre guia, va explicar-nos tot el que feia referència a la vil·la i vam poder-hi veure totes les parts clarament. També vam poder comprovar la magnificència que tenien els romans en la construcció. En acabar la visita, vam anar a Fraga a veure un petit museu anomenat Palau Montcada, on hi havia objectes de les diferents èpoques de la història i una maqueta de la vil·la. L’excursió va estar molt bé, vam poder aprendre millor com era una vil·la i vam descobrir diverses curiositats sobre els romans d’aquell temps. Crec que va ser molt interessant i estaria bé que tothom visités Vil·la Fortunatus alguna vegada a la seva vida ja que és realment entusiasmador.»